Päiväretki Mäntyvaaran ja Joutsijärven sotahistoriallisiin kohteisiin

Toiseen maailmansotaan liittyneet kaksi Suomen käymää sotaa liittyvät myös Kemijärveen. Ennen tuota maailmansotaa ei koskaan aikaisemmin ole käyty todellista taistelua pohjoisen napapiirin pohjoispuolella. Vuonna 1939 Neuvostoliitto hyökkäsi kuitenkin yllättäen myös täällä Lapissa. Alkoi Talvisodan nimen saanut raskas taistelu maamme itsenäisyydestä. Vaikka sota ratkaistiin Kaakkois-Suomessa, sota kosketti myös näitä pohjoisia seutuja. Idästä valtakunnan rajalta alkanut taistelu eteni aina Kemijärven Joutsijärvelle ja Mäntyvaaraa, jonne neuvostojoukkojen hyökkäys pystyttiin pysätyttämään ja jopa aloittamaan vastahyökkäys kohden itää. Pääosa suomalaisista maanpuolustajista taisteli omalla kotiseudullaan, jopa omissa kotikylissään. Joutsijärvellä on esillä myös saksalaisen sotilaan, myöhemmin arkkitehtinä toimineen, taidokkaita piirroksia, joita hän radistina olleessaan piirsi Joutsijärvellä v. 1943 ja 1944
tassa-auttoi-herra-mantyvaara-kemijarvi.jpg
ruotsalaisen-vapaaehtoisen-muistomerkki-mäntyvaara.jpg
salpalinja-joutsijärvi.jpg
salpalinjan bunkkeri-joutsijarvi-kemijarvi.jpg

 

Lähdemme Kemijärveltä kohti Mäntyvaaran sotamuistomerkkiä.

Saavumme Mäntyvaaran sotamuistomerkille. Kuulemme alueella v. 1939 käydyistä taisteluista.

Muistomerkiltä jatkamme Joutsijärvelle Marsalkka Mannerheimin rakennuttamalle Salpalinjan betonibunkkerille. Bunkkerissa on valokuvanäyttely ja sodanaikaista tavaraa.

Seuraava kohteemme on Joutsijärven kylä, jossa sotahistoria on keskeisesti esillä. Kylän keskuksena toimii kyläkauppa, jossa on myytävänä paikallisia tuotteita kuten käsitöitä, maavillalankaa ja huovutuslevyjä.

Matkamme jatkuu Lapajärvelle, jylhän kauniilla paikalla olevaan Isäntä Matin Museoon. Museo on sallalainen jälleenrakennusajan maalaistalo 1950-luvulta. Talon pirtissä on mittava Arabian astioiden kokoelma usean vuosikymmenen ajalta. Ladoissa on Itä-Lapin elämään olennaisesti liittyneitä tarve- ja käyttötyökaluja. Museon isäntä kertoo meille Sallan historiasta ja Venäjän rajan läheisyydestä (http://www.lapajarvi.fi/museo/).

Kattavan tarinatuokion jälkeen onkin aika nauttia pöydän antimista museon pirttiravintolassa. Alkuruoaksi kalapöytä ja lämpimänä ruokana perinneruoka naurisriisivelli ohrarieskan kera.

 

Hinta:

59 € /henkilö (kun ryhmässä väh. 40 hlöä)

Hintaan sisältyy:

  • paikallisopas mukana matkan ajan
  • kahvit kampanisulla sekä ohjelmassa mainittu lounas
  • sisäänpääsy ja tarinointi Isäntä Matin Museossa

Retki toteutetaan ryhmän omalla bussilla, teemme tietenkin erillisen tarjouksen ryhmällenne kuljetuksesta.

Perustiedot
Aukioloajat Monday - Friday at 9.00 - 16.00
Palvelukielet Suomi, Englanti
Yhteystiedot
Yhteyshenkilö Päivi Kostamo
Sähköpostiosoite paivi@travelkemijarvi.fi
Puhelin +358 (0) 44 2400 972
Etusivu www.travelkemijarvi.fi
Katuosoite Vapaudenkatu 4
Postinumero 98100
Postitoimipaikka Kemijärvi