Barentsin kierros 10.-14.8.2020

Sotahistorioitsija Ilmari Hakalan mukana Kuolan niemimaalla, Murmanskissa ja Saariselällä. Tervetuloa myyttisestä pohjoisesta kertovalle matkalle. Matkan aikana kuullaan 900-1250 -lukujen Bjarmiasta (nyk. Kuolan niemimaa), norjalaisten matkoista Valkealle merelle ja siitä itään päin alueella nyt asuvista kansoista ja toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista. Matkan aikana ajetaan sotahistoriallisten paikkojen ohi: Mäntyvaara, Paikanselkä, Vermanjoki, joista kerrotaan matkalla. Muita mielenkiintoisia paikkoja: Kirovsk, Aljosha-patsas, Titovkajoki, Parkkina, Petsamon luostari, Nikkeli, Luttojoki, Magneettimäen muistomerkki, Vuotso ja Jääkäriprikaatin taistelu syksyllä 1944.

Maanantai 10.8. Lähtö Rovaniemeltä Kemijärven kautta Mäntyvaaran, jossa kerrotaan talvisodan taisteluista. Muita kohteita:  Paikanselkä Sallassa ja ruotsalaiset vapaaehtoiset talvisodassa. Sallan rajanylityspaikan ja rajavyöhykkeen kautta Kairalaan. Asemasota Vermanjoella ja saksalaisten taisteluasemista kuullaan myös. Illalla saavutaan Kantalahteen, jossa on majoittuminen Belomorje hotelliin ja yöpyminen. Päivällinen ravintolassa.

 

Tiistai 11.8. Ruotsalainen historioitsija, kartografi, kirjailija ja Strängnäsin tuomiorovasti Olaus Magnus sijoitti Bjarmian Kuolan niemimaalle. Kielitieteellisissä tutkimuksissa bjarmien on todettu olevan suomalais-ugrilaisia. Matkalla kerrotaan tämän alueen vanhasta historiasta. Muita kohteita: Apatit, jonne mm. virolaisia karkoitettiin ja korkeiden tuntureiden ympäröimä Kirovsk. Murmansk, jossa on kiertoajelu ja käynti Aljosha-patsaalla. Kuullaan liittoutuneiden avusta Neuvostoliitolle 2. maailmansodassa. Illalla tulo Radisson Park -hotelliin Murmanskissa, majoittuminen ja päivällinen.

                                                                                                           

Keskiviikkoa 12.8. Murmanskissa vapaata aikaa aamusta. Iltapäivällä lähtö Murmanskista, kohteita mm. Titovkajoki, Parkkina ja saksalaisten ja venäläisten sotilashaudat, Luostari ja Nikkeli. Majoittuminen Zapolyarnyssa hotelli Pechengassa ja päivällinen hotellissa.             

 

Torstai 13.8. Boris Gleb eli Kolttaköngas, sen eri vaiheen kolmen valtion rajalla, Kirkkoniemi ennen ja nyt. Käydään kolttasaamelaisessa Sevettijärven kylässä ja kerrotaan Petsamon liikenteestä v.1940-1941. Majoittuminen Ivalossa hotelli Ivalossa, jossa on minikylpylä. Saunominen ja päivällinen.

 

Perjantai 14.8. Ivalosta lähdön historiaa mm. Magneettimäen muistomerkkistä, Saariselästä, Tankavaarasta ja Vuotsosta. Käydään läpi Jääkätiprikaatin taisteluita syksyllä 1944, ajetaan Sodankylän ja Rovaniemen kautta Kemijärvelle.

Hinta  510 €/hlö, kahden hengen huoneessa, kun 40 lähtijää

          570 €/hlö, 2hh, kahden hengen huoneessa, kun 30 lähtijää

          

Hinta sis. Kuljetuksen Möllärin nykyaikaisella tilausajobussilla, majoituksen mainituissa hotelleissa jaetussa kahden hengen huoneessa aamiaisineen, 4 päivällistä (Kantalahti, Murmansk, Petsamo, Ivalo) 4 taukokahvit Venäjän puolella, matkanjohtaja Ilmari Hakala mukana Kemijärveltä lähtien. Viisumi hankitaan erikseen. Ilmoittakaa varauksen yhteydessä osallistutteko ryhmäviisumin hankinttaan. Ryhmäviisumi n. 80 €/hlö. 

 

Tiedustelut ja varaukset: Päivi Kostamo puh. 044-2400 972 tai paivi@travelkemijarvi.fi